چهره واقعيِ ازدواج موقت و مهريه
خداوندي كه به ازدواج دستور داد، كيفيتش را هم مشخص كرده است كه يكي از آنها تعيين مهريه است.
حجت الاسلام و المسلمين عليرضا پاكنژاد، استاد دانشگاه علوم قضايي و مدرس حوزه علميه در گفت وگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگي باشگاه خبرنگاران جوان در ابتدا با تبيين فلسفه عقد و پيوند هاي آسماني در اديان مختلف گفت: همه اديان از اصولي برخوردارند؛ مثلا غذا حرام و ديگري حلال است، در موضوع تزويج نيز به همين صورت است، در آيين مسيحيت اگر كسي بخواهد ازدواج كند به پدر روحاني رجوع كرده يا در بوداييت به دور آتش ميدود. در اسلام هم براي محفوظ ماندن حقوق و وظايف زن و مرد نسبت به يك ديگر، بقاء نسل، بر طرف شدن نياز جنسي؛ چيزي كه گفته شده؛ اين است كه بايد از طريق و راه مشخصي باشد. يعني همان "ازدواج"؛ كه ميتواند عاملي در الزام طرفين به وفا داري و پايداري رابطه باشد. افراد در ازدواج، اين پيوند مقدس، به اين موضوع واقف هستند كه نسبت به هم وظيفه ، تكليف ، درخواست ، و حقوقي دارند. اين اصلِ ازدواج است. ميگويند موضوع ازدواج، بايد بر اساس دوست داشتن باشد، حتما همين طوراست چرا كه ازدواج اجباري صحيح نيست. دو نفركه مسلمان هستند و هم ديگر را دوست دارند، از طريقي كه خدا گفته است اقدام كرده و به هم ميرسند. پس عقد و عقد كردن بر اساس علاقه و نياز هر دو طرف است كه ميتواند تعهد آورباشد و حتما تكليف آور است. و دست خانم با پايان رابطه به جايي بند است و ميتواند احقاق حق كنند.
مقالات مشابه:قانون مهريه در سال 1400
مهريه؛ كالا پنداشتن زنان يا ارزش نهادن بر حقوق مادي و امنيت مالي آنها پس از رابطه ها؟
او ادامه داد: خداوندي كه به ازدواج دستور داد، كيفيتش را هم مشخص كرده است كه يكي از آن ها تعيين مهريه است و بهتر است كه كم باشد. اما برخي ميگويند زن با گرفتن مهريه بي ارزش ميشود در حالي كه بر عكس است اگر مرد براي خانمي ارزش قائل شود به خواستگاري ميرود و با رفت و آمد و اصرار زياد و به اصطلاح در آوردن پاشنه خانه دختر براي ازدواج با او اقدام ميكند. مهريه هم نوعي ارزش دادن و ارزش قائل شدن نه براي نه براي خود زن بلكه براي حقوق مادي زن در اين دنياست. اگر رابطه اي به هر دليلي به هم بخورد معمولا اين خانم ها هستند كه بيشتر از نظر مالي و غير آن ضربه خورده و پس از جداييي به مشقت ميافتند. پس خانم ها كالا نيستند ولي حقوقشان بايد محفوظ بماند.
بايد ميان زن و مرد برابري باشد يا عدالت ؟
عليرضا پاكنژاد با اشاره به اينكه در اسلام حقوقي كه براي خانم ها قائل اند بسيار است افزود: خانم ها درخانه، وظيفه ندارند كار كنند ، ظرف و لباس بشويند، بچه داري كنند تنها وظيفه ايشان تمكين زناشويي و آراستگي ظاهري است به طوري كه به تنفر مرد نينجامد و هنگام خروج از خانه اذن شوهر را داشته باشند. اما مرد وظيفه نفقه را بر عهده دارد كه شامل خوراك،پوشاك و مسكن متناسب با شأن خانم ، هزينه هاي بهداشتي، آرايشي و درماني است كه همه ي اين ها به عهده همسر گذاشته شده. اين يعني زن باتوجه به جنسش بايد تامين محبت خانواده و نياز هاي عاطفي را به عهده بگيرد و كار هاي سخت براي او نيست. پس اين توجه اسلام به زن است. حال آن كه كساني ميگويند زن و مرد بايد برابر باشند. مثلا اقايان رفتگر ميشوند بايد خانم ها هم بشوند؟ برابري هميشه مطابق با عدالت نيست. نتيجه ميشود اينكه بانوان مجبور به كسب درآمد شده سختي هاي مضاعفي را متحمل شوند، چنين چيزي در اسلام نيست. با توجه به حقوق كه در اسلام براي زن نهاده شده باز هم كسي ميتواند اين ادعا را بكند كه زن؛ كالا يا بي ارزش قلمداد شده و حقوقي ندارد؟
آقاي پاكنژاد با تبيين ابعاد مختلف ازدواج موقت و قرار گرفتن اين موضوع در اولويت دوم نسبت به عقد دائم گفت: عقد موقت چيزي است كه افراد چه زن و چه مرد بارضايت از جانب هردو طرف به دلايل مختلف مثل؛ مريضي همسر، مرگ همسر، نيافتن همسردائم، طلاق، زياد بودن وظايف در عقد دائم و نبود توانايي براي دواج دائم انجام ميدهند. خداوند مجازكرده كه زن يا مرد بجاي تن دادن به گناه براي رفع نياز عاطفي يا جنسي خود با رضايت دوطرف اين كار را انجام دهند. براي مثال خانمي همسرش فوت كرده، اين خانم نياز هايي دارد و مورد ازدواج دائم هم پيدا نميشود. چه اشكال دارد اين خانم از طريق عقد موقت نياز عاطفي، جنسي، نياز همدم و همسر داشتنش برطرف بشود بدون اين كه وظايف و حقوق زيادي به عهده شخص قرار گيرد؟ چرا كه در ازدواج دائم حقوق و تكاليف خيلي بيشتر است. اما در ازدواج موقت قيود كمتر است. گاها كساني ميگويند كه مردان تنها به دنبال مسائل جنسي اند البته اين حرف جنبه طنز دارد كه انگار كه خانم ها به فكر براورده كردن رضايت اللهي و اهداف والاي انسانيت اند، حال آن كه نياز جنسي نيازيست نهاده شده از طرف حق براي بقاء كه هم براي زن است و هم براي مرد و هردو ميخواهند كه برطرفش كنند منتهي از راه درست بايد انجام بگيرد. ازدواج موقت راه و مسكني است كه جلوي گناه را ميگيرد.
حجت الاسلام و المسلمين پاكنژاد در آخر خاطرنشان كرد: توصيه، ازدواج دائم است چرا كه اين امر موفقيت و ايجاد فضاي صميمي در خانواده را بيشتر به دنبال دارد، اما در اسلام بنبست وجود ندارد؛ همين ازدواج موقت هم تا حدي رابطه عاطفي يا جنسيِ بدون گناه را فراهم ميكند. اين ازدواج موقت تنها در يك شب يا يك ساعت خلاصه نميشود و ميتواند مثلا براي ده سال يا بيشتر با رضايت دوطرف ادامه يابد.
مقالات ديگر:خانه سالمندان غرب تهران
برچسب: ،
ادامه مطلب